Értesítések
Összes törlése

Túratervek

20 Bejegyzés
6 Felhasználók
6 Likes
2,965 Megtekintések
Lesbat
Bejegyzés: 24
Admin
Topic starter
(@lesbat)
Kimagasló tag
Csatlakozva: Ennyi idővel ezelőtt: 4 év

Abban szeretném kérni a véleményeteket, hogy szerintetek legyen-e még idén egy kis túra? (A július 18-i KMMM I. motorozáson kívül) Ha igen, akkor keressünk-e olyan megoldást, hogy esti szállással. Tehát egy olyan megoldás érdekelne-e benneteket, hogy péntek esti találkozással egy szombati kirándulás, majd este beszélgetés, egy kis sörözés és vasárnap haza? Azért lenne fontos ezt tudni, mert ha szállást szeretnénk, azt időben intézni kell.

Ha van esetleg konkrét ötletetek, lehetőségetek szállásra, azt szívesen venném.

Válasz
Bejegyzés: 4
 Jani
(@jani)
Új tag
Csatlakozva: Ennyi idővel ezelőtt: 3 év

Sziasztok!

Szia Laci!

Köszönöm szépen az útbaigazítást, kicsit elvesztem ezen az oldalon, de most már tudom, hogy hol a helyem. Legalább is azt hiszem, és remélem, hogy ez a bejegyzés már jó helyre kerül. (Bocs, az előző túratervet nem ide írtam.)

Mivel nem kaptam "anyázást", vagy átkokat az első írásom miatt, ezen felbátorodva ismét "dobok" egy túratervet. Ez esetben nem légből kapott ötletet osztanék meg, hanem olyan helyekre hívnám fel a figyelmeteket, amelyeket bejártam, tehát személyes tapasztalatom is van a létükről. (Igaz az elmúlt egy-két év alatt ebben a hisztériás időszakban sok minden megváltozhatott.) Ismét nem nagy területet járok be, így ha valaki arrafelé jár, tud "mazsolázni".

Első állomás: Várpalota. Trianon múzeum, és/vagy Thury vár. Majd Szápár felé tovább haladva, -ha jól tudom- az egykori szovjet harckocsi lőtéren látogatható az egyik megfigyelő állomás, ami kilátóként "funkcionál." Murvás, és/vagy föld úton lehet megközelíteni, túra-endurósok előnyben. 

Tésen, szélmalmokat látogathatunk. A legjobb állapotban lévőhöz kulcsot is adnak, és akár szabadon "garázdálkodhatunk" benne. -Kis túlzással- mai megfelelőiket is megcsodálhatjuk Szápár mellett. Egyik szélerőművet közvetlenül meg lehet közelíteni, igaz felmenni nem lehet. Aki nincs hozzászokva a látványhoz, annak gigantikus élmény lehet. Csak a talapzata magasabbnak tűnik mint egy villanyoszlop.

Súron lomkorona sétányon sétálhatunk, de ha valaki a hagyományos kilátón szeretne kilátni, Olaszfalu, és Bakonynána között kis sétával elérheti a Csengő-hegyi kilátót. Sőt, a közelben, Eplényben akár libegővel is fel lehet libegni az Ámos-hegyi kilátóhoz, ami szintén egy élmény, igaz elég zsebbe nyúlós.

Azok a tériszonyosok, akik félnek a magasságtól, de a mélységtől nem, javaslom látogassanak el a bakonynánai parkolótól, néhány száz méterre található, vadregényes erdei úton megközelíthető Római fürdő vízeséshez. Nem egy Grand Canyon, de van egy hangulata a hatalmas sziklák között csörgedező pataknak.

Végezetül: Ezen a környéken minden motorosnak kötelező megálló, a cseszneki pihenő, és motoros emlékhely a 82-s úton. A panoráma, és a büfé terasza is különleges.

Remélem valakinek tudtam ötletet adni.

Üdv.: Jani

 

 

Válasz
1 válasz
Lesbat
Admin
(@lesbat)
Csatlakozva: Ennyi idővel ezelőtt: 4 év

Kimagasló tag
Bejegyzés: 24

@jani köszönöm az építő jellegű hozzászólásod!

A felsoroltak közül néhány helyet volt már szerencsém meglátogatni egy várpaloati jó barátom révén - akit mellesleg szintén Janinak hívnak 🙂 -, így teljesen egyetértek veled, hogy a Trianon múzeum kötelező lenne mindenkinek, aki magyrnak érzi magát. A tési szélmalom és a cseszneki panorámai is kiváló túra célpont. Ha alkalom adtán felmerül egy környékre tervezett útvonal, keresni foglak némi információ csere céljából. Mégegyszer köszönöm, hogy segítséget nyújtasz a későbbiekben tervezendő túrák útvonalának kialakításához. 

 

Válasz
Bejegyzés: 4
 Jani
(@jani)
Új tag
Csatlakozva: Ennyi idővel ezelőtt: 3 év

Sziasztok!

Szia Laci!

Újabb környéket néztem ki túrázni, ez pedig a Velencei-tó. Próbálom összeszedni az érdekes "megálló helyeket." Van köztük amit bejártam, de olyan is ami még csak tervben van.

Dél-nyugati oldalról közelítve, első állomás lehetne Dinnyés, Vár park. Majd érdekes lehet még kicsit arrébb az agárdi akvárium ház, ahol lehet akár kenut is bérelni.

Ha véletlenül pont tombol a nyár amikor arra jártok, van néhány "pofás" szabad strand Velencénél.

Az északi oldalon aztán sorakoznak a látnivalók. A Bence-hegyi kilátó motorral kötelező! Nem egy Stelvio, de mégiscsak szerpentin! Innen az egész tó belátható, nem mellesleg sötétedés után különleges a kivilágítása. Mellette, panoráma kávézó található.

Tovább haladva nyugat felé, Pákozdon, és Sukorón vadaspark, arborétum, katonai emlékpark, és egy halom emlékművet látogathatunk. Ha túrázni szeretnénk fellátogathatunk az ingókövekhez, -illetve túra-endurósok ismét előnyben-a látványért megéri.

Hangulatos hely a Szúnyog-szigeti halászcsárda, mellette a kikötőből, hajókirándulásra lehet befizetni.

Kihagyhatatlan Pákozdon Miska huszár szobránál megállni, és elcsodálkozni az 1848-as katonai erő nagyságán.

Ha valaki kedvet kapott, hát, támadja be a környéket, szerintem nagyon megéri.

Üdv.: Jani

 

Válasz
1 válasz
Lesbat
Admin
(@lesbat)
Csatlakozva: Ennyi idővel ezelőtt: 4 év

Kimagasló tag
Bejegyzés: 24

@jani köszönöm ismét a sok jó úticél javaslatod!

Válasz
Bejegyzés: 4
 Jani
(@jani)
Új tag
Csatlakozva: Ennyi idővel ezelőtt: 3 év

Sziasztok!

Szia Laci!

Most, az alábbi élménybeszámolót szeretném megosztani veletek:

Néhány hete, egy nem mindennapi "toborzásra" akadtam, a vaslovasok oldalán, ahol képrejtvény túrára hívták a motorosokat. Rákérdeztem, szívesen fogadtak, úgyhogy hatalmas lendülettel, vagy inkább lelkesedéssel csatlakoztam szombat (05.15.) délelőtt, a szekszárdi MOL kúton kijelölt gyülekező ponthoz. 

Ha egy különleges alakalom előtt állsz, pl. egy régóta kiszemelt vasat mustrálsz, és már a pénzed is megvan rá, csak a megfelelő állapotút kell megtalálnod, ilyenkor hajlamos vagy nem észrevenni a részleteket. Pedig mint tudjuk ott rejlik az ördög.

Voltam már hasonló rendezvényen, 2018-ban a veszprémi motorosok szervezésében, (Snóbli túra) ami, mint utólag kiderült, talán jobban "bejött".... de nem csak nekem. Erre a résztvevők számából következtettem. Ott kb 100! motor volt. törölt link

De vissza a benzinkúthoz....Az első ami feltűnt a résztvevők csekély száma. tízen egy néhány motoros volt csak jelen, ami szerintem egy ilyen túrához kevés.....akkor még nem tudtam miért.

A szervezők, és az összes motoros tök kedvesek, barátságosak voltak, egész idő alatt maximális figyelmet kaptam, erre nem lehet panasz. Idegenként, egy összeszokott csapatban nem kívánhattam többet, mindenbe beavattak, mindenről megkérdeztek.....

Megkaptam az eligazítást, miszerint kapni fogok egy itinert, tele képrejtvénnyel, amik egy-egy település nevét takarják. A kép mellet leírás, hogy az adott faluban, milyen szobor, híd, vagy épület előtt kell selfizni. Ha nem fejtem meg, nem tudom merre kell indulni. Első állomás ránézésre beugrott, úgyhogy pattantam, és már indultam is. A többiek elkerekedett szemmel rámcsodálkoztak: Már meg is van mind? Nem, csak az első, a többire majd "rágyúrok" később....szóval elsőként indultam....aztán...

Az a "részlet" valahogy nem tudatosult bennem, hogy ez egy verseny, ami IDŐRE megy! 

Csináltam a feladatokat, aztán kb. 20 perc után mintha állnék egyszer csak valami őrült motoros elszáguld mellettem, fénysebesség közeli tempóval.....aztán a többi is....a következő szelfi pontnál néhányukat utolértem, és átszellemült arccal, mintha az életük függne tőle, rohamtempóban fényképezték magukat, aztán kilőttek a következő cél felé. Na itt már kezdtem sejteni, hogy mi is van a színfalak mögött....A délelőtti szakasz végén, már a szervezők szedtek össze az utolsó településen, és úgy kísértek be a célállomásra, mert a többiek már egy órája várnak, és mindenki éhes....

Rá kellett hogy jöjjek, nem illek a csapatba....bármilyen jó fejek is voltak a srácok, én csak akadályoznám őket, ezért feladtam a "harcot", és a délutáni szakasz előtt -az amúgy eleredő esőben- elbúcsúztam tőlük, és hazajöttem.

Az ötlet rejtvényes része nagyon tetszik, de a versenyszerű kivitelezés közúton, vagy inkább az amit az adrenalin csinál az emberekből az nagyon nem.

Nekem a motorozás teljesen mást jelent. Lehet, hogy gyáva vagyok, vagy béna a térdig döntött kanyarokhoz, -amikben nem mellesleg volt bőven kavicsfelhordás- de hogy még arra se legyen idő, hogy élvezzem a tájat, a kanyarokat, igyak egy korty vizet, vagy hogy egyáltalán lássam hogy merre járok, és ne csak a megfeszített tempó, és a beszűkült összpontosítás, a minél nagyobb tempó eléréséhez, legyen a cél. Arról, hogy nem tettek különbséget a sebesség megválasztásánál a lakott, vagy nem lakott terület között, nekem egy kicsit sok(k) volt.

Bocs, ha valaki másként gondolja, de én inkább azonosulok azzal a közhellyel, hogy a közút nem versenypálya, és ha nem is ragaszkodunk mindig a kijelölt sebességhatárokhoz, de a helyenként kétszeres túllépés az én tűrőképességembe nem fér bele. Emiatt nem a legjobb élménnyel hagytam ott a csapatot, viszont kicsit átreformálva a szabályokat, akár "jó buli" is lehet egy ilyen nem szokványos motoros esemény.

Üdv.: Jani

 

 

 

 

Válasz
1 válasz
Lesbat
Admin
(@lesbat)
Csatlakozva: Ennyi idővel ezelőtt: 4 év

Kimagasló tag
Bejegyzés: 24

@jani én sem tartom szerencsésnek, ha valakit kényszerítenek a szabályok megsértésére. Valóban, van olyan helyzet, amikor én is kicsit nagyobb sebességgel megyek a megengedettnél, de azért ésszel és nem a biztonság rovására. Tapasztalatnak jó volt. Próbálkozni kell, aztán egyszer majd ezt érzi az ember, hogy igen, ez az, megtaláltam a helyem. Lehet, hogy egyszer majd itt is ezt érzed 😉 Ha vége lesz a ház felújításnak, lesz időm talán kicsit többet foglalkozni az oldallal, de most sajnos be vagyok havazva. De nincs elfelejtve a társaság, csak egy kis türelmet kérek.

Válasz
Lesbat
Bejegyzés: 24
Admin
Topic starter
(@lesbat)
Kimagasló tag
Csatlakozva: Ennyi idővel ezelőtt: 4 év

Sajnos az idén már nem lesz közös gurulás, az időjárás bizonytalansága miatt már nem lehet hosszú távra tervezni. De hamarosan elkezdek összerakni egy tervet Jani ötletei alapján és Jani segítségét is kérni fogom, ha aktuális lesz. Ha vannak ötleteitek egy jövő tavaszi - szerintem április - egynapos közös túrára, írjátok meg.

Válasz
2 válasz
 Jani
(@jani)
Csatlakozva: Ennyi idővel ezelőtt: 3 év

Új tag
Bejegyzés: 4

@lesbat Szia Laci!

Köszönöm szépen, hogy gondoltál rám! Természetesen szívesen megosztom az ötleteim, és a véleményem, ha bárkit is érdekel.

Ahogyan gondolom "szűk családi körben" ti is, úgy mi, is nyúztuk azért a vasat az idei szezonban is, amennyire a lehetőségek engedték. Viszont ahogyan azt a leírásaimból olvashattad, nálunk legtöbbször nem a tömény motoros egész napos gurulás a befutó. (Persze van olyan is, legutóbb kb. két hete írtam róla neked, amikor igazából a "környék" kedvelt motoros útvonalait kerestük fel. (Héreg-Tarján, Csesznek-Zirc.) (Elkapott egy kanyarfotó is: (3-9 kép között szürke Deauville)

https://kanyarfoto.com/en/photos?location=23&from=2021-09-04+00%3A00&to=2021-09-04+23%3A59&page=6

Ma is gurultunk egy kisebb kört, de szintén inkább a túra bakancsos, farmeres verzióból, plusz még egyedi rendezvényt is beiktattunk. Az ilyen fajta inkább motoros kirándulások gyalogos túrával, (max. 5-6 km) eseti programmal megspékelve is lehet érdekes a közösségnek, vagy ez már inkább egy másik műfaj? Ilyennel eddig még nem "fárasztottalak," de leírom alább, hogy konkrétan mi is volt a mai programunk:

1. 10:00 Balatonfüred Tagore sétány. A 175 éves balatoni hajózás születésnapi hajós felvonulását (dísz szemléjét) néztük meg. 

2. Fehérvárcsurgó Zámbó cukrászda, süti-kávé kombó. 

3. Csókakői vár, majd néhány kilométer gyalogtúra a vár környéki sziklás, erdős szurdokban.

4. Hogy motoros élmény is legyen, Kisbérnél áthúztunk a 81-ről a 82-re, így útba ejthettük a cseszneki motoros pihenőt egy rövid bámészkodásra, és kajálásra.

5. Zirc, fagyi.

Szeretnék kérni, egy rövid közvélemény kutatást, hiszen ha valaki nem akar, vagy nem szeret gyalogolni, vagy felbaktatni egy várhoz, akkor természetesen ezek a programok hanyagolva lesznek.

Fontosnak tartom még, a mocskos anyagiak megbeszélését, hogy ki mennyit tud "áldozni" egy túrára a benzinen kívül. Pl. belefér-e egy ebéd valahol, vagy legyen csak egy kávé, esetleg süti vagy fagyi. De azt is lehet, hogy ne költsünk semmire, és mindenki azt eszi, issza amit otthonról hozott. Hangulatromboló lehet, ha ezt nem tisztázzuk az elején, és széthúz a csapat, mert mondjuk az egyik fele nem várja meg, amíg a csapat másik fele lecupákolja a harmadik báránycombot is. (Bocs, lehet, hogy túl körülményes, vagy sarkos vagyok.)

Vannak persze olyan kimondottan tömény motoros élmények, mint amilyen a Bartal motoros túra volt, ez pl. nekem nagyon bejött! Ötleteket, részleteket, helyszíneket lehetne koppintani belőle.

https://www.facebook.com/events/szeksz%C3%A1rd-b%C3%A9la-kir%C3%A1ly-t%C3%A9r/bartal-motoros-t%C3%A1j%C3%A9koz%C3%B3d%C3%A1si-t%C3%BAra/3040102119570352/

https://www.facebook.com/gemencme/photos/a.972193663369906/972189613370311/?type=3&theater

Én még azért az idei szezont sem adtam fel teljesen! Lehetnek kellemes őszi szombatok, amik megengednek egy-egy rövidebb gurulást. Ha tényleg így lesz, és igény van rá, szívesen írok róla....

Aztán a hideg idő beköszöntével, maradnak a túra képek, és a youtube videók nézegetése, na és persze a legfontosabb: a következő szezon tervezgetése!

Várom, az igények feltérképezését. Amikor alkalmasnak ítéled, kérlek küldd el.

Köszönöm szépen!

Üdv.: Jani

 

 

 

Válasz
Lesbat
Admin
(@lesbat)
Csatlakozva: Ennyi idővel ezelőtt: 4 év

Kimagasló tag
Bejegyzés: 24

@jani Szia! Köszönöm ismételten az aktivitásodat. Amikor egy túrát tervezek - segélytúra, Csíksomlyó vagy csak egy egynapos gurulás - igyekszem a körülményekhez képest a legrészletesebb leírásra. (Útvonal, GPS adatok, látnivalók menet közben, kaja, pihenő, szállás stb.) Ez mindig is vesszőparipám volt, pontosan a félreértések elkerülése végett. Persze mindig vannak kérdések, hiába írsz le mindent, de ez nem baj. Inkább kérdezzen valaki, mint hogy apró félreértés vagy információ hiány miatt ne jöjjön el az illető. Szóval ha lesz bármilyen program, annak részletei időben tisztázva lesznek és ha segítség kell keresni foglak. Igen, én is 10.000 km felett vagyok az idei évben, sok helyen jártam itthon. Sajnos voltak olyan terveim, amik nem valósulhattak meg a vírus miatt, de majd bepótolom. Fogok is még menni, de sajnos kevés az időm, így sokszor csak előtte vagy aznap találom ki, hogy motorra pattanok. Sokszor még indulás után sem tudom, pontosan merre fogok menni, ez az előnye és a hátránya is az egyedül való motorozásnak.

A másik sajnálatos gondom az, hogy rendkívül passzív a közösség, nem sikerül szóra bírnom egy-két ember kivételével szinte senkit sem. De próbálkozom folyamatosan.

Remélem a szezon végeztével kicsit felvillanyozódik majd a társaság, mert nehéz visszajelzés nélkül tervezni. Ezért is jó, hogy nem csak én írogatok itt folyamatosan, hanem más hang is megszólal általad időnként.

Válasz
Oldal 2 / 3
Megosztás:

A fórum szabályzatának betartása mindenkire nézve kötelező!