Indul a szezon

Indul a szezon

Ha beköszönt a tavasz

Végre indul a szezon, elérkezett a várva várt tavasz, a szívet melengető napsütés. A jó idővel megérkeznek a motorosok is az utakra. Eleinte a hideg reggeleket követően még csak a bátrabbak kelnek útra, de napok alatt elárasztják az utakat a kétkerekű kedvencek hátán szárnyaló lovasok.
Mielőtt azonban valaki felelőtlenül nekivágna a tavaszi vágtatásnak, nem árt néhány dolgot felfrissíteni indulás előtt.
Pár elszánt barátunkat kivéve mindenki elteszi a vasat télire kicsit pihenni. Ez a kényszerszünet néha nem múlik el nyomtalanul. A tavaszi első indítások alkalmával előfordul, hogy valami nem száz százalékosan szuperál a járgányon. Általában az akkumulátorok sínylik meg ezt az időszakot, ha nem voltál elég előrelátó, mikor pihenni küldted szíved csücskét. Ilyenkor teljesen természetesnek vesszük, hogy egy gyors javítással, töltéssel, akku cserével megoldjuk a problémákat és már vágtatnánk is, versenyre kelni a még csípős északi széllel.
De álljunk csak meg egy pillanatra! Biztos, hogy nem feledkeztél meg valamiről?
Ha kicsit megerőlteti az ember a szürkeállományát, rájöhet néhány dologra. Vegyük csak sorra ezeket a kósza gondolatokat a teljesség igénye nélkül.
Minden rendben a motoromon?
  • Gumik állapota, guminyomás
  • Világítás, féklámpa, index
  • Olaj, légszűrő csere
  • Fékek, folyadékok
  • stb.
Folytathatnánk a sort, de talán mindenki ismeri az ilyenkor elvégzendő lista tartalmát. Nem is ezért fogalmazódott meg bennem ez az írás.
Amiért billentyűzetet ragadtam, az inkább az emberi tényező vizsgálata. Sokan nem veszik ezt számításba, mert nagyon sok motoros úgy gondolja, hogy az ő tudása van olyan jó, hogy felpattanhat gond nélkül a nyeregbe. Nos nem árt, ha eszünkbe jut, hogy nem csak a motorokat viseli meg a hosszú téli tétlenség, hanem bizony a mi tudásunkat is kicsit lefagyasztják a hideg napok. Ne szégyelljük az első néhány kilométert arra szánni, hogy visszaszokjunk a motorra. Óhatatlanul megfeledkezhetünk róla, hogy még hidegek az utak, a gumik, megkoptak a fogaskerekek – és nem csak a gépben! Az autósokról pedig még szót sem ejtettünk. Ők azt is elfelejtették, hogy léteznek motorok!
Én az első tavaszi induláskor mindig megfogadom, hogy nagy odafigyeléssel, kellő tisztelettel teszem meg az első kilométereket. Ezt mindig be is tartom és eddig nem bántam meg. Ugyan kinek hiányzik egy korai megcsúszás? – másról ne is essék szó.
Ha tehát hív a természet és szárnyra kelünk a tavaszi illatokkal, jusson eszünkbe: mindenkit hazavárnak!
Széles utat!

— Lesbat —

Kövess minket és oszd meg oldalunkat:
error
fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?